Gepubliceerd op 16-05-19

Oproep gezinsmanager Marian: Laat mij een verschil blijven maken

Marian vindt het werken als gezinsmanager het mooiste wat er is. Want werken aan de veiligheid van kinderen is fantastisch. Maar ze wil het wel doen op een manier die écht een verschil maakt. Daarom zegt zij: #hetroermoetom.

“Werken als gezinsmanager is het mooiste wat er is. Ik weet dat wat ik doe de veiligheid van kinderen zichtbaar verbetert. Die verantwoordelijkheid maakt mijn werk zo bijzonder en tegelijkertijd soms belastend: het is een baan die je moeilijk loslaat. Wat helpt is weten dat je de juiste stappen met een gezin zet en dat terugzien in de vooruitgang die een gezin boekt, hoe groot of klein ook. Mijn blog gaat daarom niet over wat er beter moet, maar is vooral een oproep om dat wat wérkt te behouden.

Drie jaar geleden zocht ik een echte uitdaging, die vond ik als gezinsmanager bij Jeugdbescherming. Vanaf dag een heb ik mijn baan als geweldig ervaren. Wel was ik blij dat ik zelf een flinke portie werk- en levenservaring meebracht, want dit werk kan pittig zijn.

Na een eerste inwerkperiode kreeg ik veertien gezinnen onder mijn hoede. Een aantal ooit gebaseerd op een mix van gezinnen met relatief eenvoudige tot complexe problematiek. De nieuwe Jeugdwet heeft echter voor een schifting gezorgd in het type gezinnen dat bij ons komt. Een positieve ontwikkeling, want dit betekent dat lokale teams inmiddels meer gezinnen zelf kunnen helpen. Het gevolg is wel dat ieder gezin dat ik begeleid, kampt met zware problematiek. Met veertien gezinnen waarin doorlopend dingen gebeuren, had ik het te druk om nog goed stil te kunnen staan bij de vraag: wat heeft dit gezin nu echt nodig?

Twee jaar zijn we als Jeugdbescherming Regio Amsterdam begonnen met het werken ‘volgens de bedoeling’. Dit houdt in dat iedere gezinsmanager nog ‘maar’ tien gezinnen (en dus gemiddeld zo’n 20 kinderen in totaal) begeleidt. Ook zijn we weer strikter gaan werken zoals wij dat willen voor gezinnen: volgens onze bewezen effectieve methodiek. Werken volgens de bedoeling maakt voor mij, mijn collega’s, de gezinnen die ik begeleid en vooral voor de kinderen die ik zie, een wereld van verschil.

Zo heb ik letterlijk meer tijd voor ieder gezin. Hierdoor kom je samen sneller tot de kern van de problematiek en kan het vervolgens gaan over dat wat je vandaag wil veranderen én wat er nodig is, zodat het binnen een gezin over een jaar nog steeds veilig is. Ik kan weer vooruitdenken, proactief handelen en genieten van de successen die ik samen met mijn collega’s behaal, ook omdat er gewoonweg meer successen zijn.

De positieve effecten die ik persoonlijk ervaar, werken ook door op teamniveau. Minder gezinnen per gezinsmanager betekent dat we weten precies wat er speelt in elkaars gezinnen. Hierdoor vangen we elkaar makkelijker op, zonder dat dit direct leidt tot een gevoel van extra werkdruk. Bovendien is er meer ruimte voor het begeleiden van (nieuwe) gezinsmanagers, waardoor we mensen langer behouden voor dit belangrijke werk. Daar blijven we allemaal vitaler bij én het zorgt ervoor dat ouders en kinderen op goede begeleiding kunnen blijven rekenen.

Dit jaar moet uitwijzen of we binnen Jeugdbescherming op deze wijze mogen blijven werken. Als het aan mij lag, zou ik vol overtuiging ‘voor’ stemmen. Want werken aan de veiligheid van kinderen vind ik fantastisch, maar laat me dit wel op een manier doen die écht een verschil maakt. #Hetroermoetom!”