Home

Nieuws

Hier vindt u het laatste nieuws, ontwikkelingen en inzichten over de bescherming en veiligheid van kinderen en jongeren. Als organisatie zijn we voortdurend bezig met het verbeteren van onze dienstverlening en het bijdragen aan een veilige omgeving voor kinderen en jongeren in Nederland. Door middel van dit nieuwsoverzicht houden we u op de hoogte van onze activiteiten en de ontwikkelingen in ons vakgebied.

Sigrid van de Poel: ‘Investeren in veiligheid, betekent investeren in de basis’

30-11-23

Het Preventief Interventie Team (PIT) vierde op 16 november het 12,5 jarig bestaan. Bestuurder Sigrid van de Poel deelde haar inzichten in een speech tijdens het jubileumcongres. Lees meer over haar inspirerende verhaal.

Lees verder

Caro stroomt in bij Jeugdbescherming: ‘Poten in de modder’

31-10-23

RTL Nieuws publiceerde het inspirerende verhaal van Caro Kramer, voormalig jurist en parketsecretaris bij het OM. Lees hoe zij haar gevestigde carrière verruilde voor een nieuwe uitdaging als gezinsmanager in opleiding, en wat haar motiveerde om deze overstap te maken.

Lees verder

Van jurist naar gezinsmanager: steeds meer zij-instromers in de jeugdzorg

24-10-23

Er zijn veel enthousiaste en gemotiveerde professionals die graag in de jeugdzorg willen werken. Zoals onze gezinsmanager in opleiding Caro. Samen met trajectbegeleider Miranda vertelt ze aan AT5 over het zij-instroom traject bij Jeugdbescherming.

Lees verder

Onze online magazine Openhartig #8 is uit

19-09-23

In onze online uitgave ‘Openhartig’ leest u verhalen over hoe we samenwerken, leren en verbeteren om gezinnen en kinderen nu en in de toekomst blijvende veiligheid te bieden. Vandaag is de 8e editie verschenen.

Lees verder

Jeugd- en kinderbeschermers starten campagne ‘Wat zou jij doen?’

13-09-23

We willen dat alle kinderen in Nederland veilig opgroeien. Meestal kunnen gezinnen hier zelf voor zorgen, maar soms lukt dat niet. Dan gaan jeugd- en kinderbeschermers aan de slag. Samen met het gezin kijken zij hoe de veiligheid weer in huis gebracht kan worden. Dat is prachtig, maar pittig werk vol dilemma’s. In een publiekscampagne vertellen jeugd- en kinderbeschermers wie ze zijn en welke dilemma’s ze tegenkomen. En stellen ze de vraag: ‘Wat zou jij doen?’.

Lees verder

Teammanager Joyce in Peters’ Podcast: “Het draait om vertrouwen”

06-07-23

CDA-Tweede Kamerlid René Peters gaat in gesprek met allerlei mensen uit de wereld van de jeugd(zorg) en uit het onderwijs. Deze keer praat hij met onze teammanager Joyce over gebiedsgericht werken in Amsterdam.

Lees verder

Sigrid van de Poel: ‘Iedereen is jeugdbeschermer’

08-06-23

“Iedereen in Nederland is jeugdbeschermer, niet alleen de mensen die jeugdbeschermer van beroep zijn. Deze stelling zou wat mij betreft op tegeltjes in Nederlandse huiskamers, klaslokalen en kantines mogen hangen.”

Lees verder

‘Iedereen heeft baat bij een goede samenwerking’

23-05-23

Senior gezinsmanager Ilona Simons en raadsonderzoeker Eveline Verburg werken nauw samen en zeggen jongeren eerlijk waar het op staat. Je leest hun verhaal in de editie van onze online uitgave Openhartig. Daarin ook verhalen over de missie van senior beleidsadviseur Amsterdam Margreet Wiegand, de veelzijdige en spannende job van top 1000 regisseur Wolter Fischer, hoe onze bestuurssecretaris Silvana Bos en Karin Schaafsma van Levvel samen calamiteitenonderzoek oppakken en hoe de stress in onze organisatie toeneemt als onze ICT-redder in nood Arno Herfst op vakantie is.

Lees verder

De Volkskrant: een dag in het leven van jeugdbeschermer Ilona Simons

24-04-23

Op 23 maart liep journaliste Charlotte Huisman van de Volkskrant een dag mee met senior gezinsmanager en ambassadeur Jeugd Ilona Simons. In de krant van 24 april 2023 doet ze verslag van deze dag. 

Lees verder

Tiener Mila blij met gezinsmanager Tobias

12-04-23

Tiener Mila had niemand om mee te praten. In De Telegraaf vertelt ze vandaag dat ze blij was dat onze gezinsmanager Tobias er voor haar was.

Lees verder

Onze online magazine Openhartig #6 is uit

23-02-23

‘Openhartig’ is een online uitgave van Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Hierin vertellen onze partners, gemeenteraadsleden, medewerkers of cliënten, openhartige verhalen over hoe we samenwerken, leren en verbeteren om kinderen en gezinnen nu en in de toekomst veiligheid te bieden. Vandaag is de 6de editie verschenen.

Lees verder

Een bijzondere kerst

21-12-22

Deze kerst gaat een grote wens van gezinsmanager Leonie in vervulling: moeder Wendy gaat de feestdagen vieren met haar drie kinderen om zich heen. Wat eerder onmogelijk leek, wordt dit jaar werkelijkheid. Dat maakt deze kerst extra bijzonder.

Lees verder

Vervolg werkonderbrekingen FNV 12 december tot 23 januari 2023

13-12-22

De landelijke FNV acties die op 10 oktober zijn begonnen, worden deze maand verlengd. Ook voor de komende weken (van 12 december tot 23 januari 2023) heeft FNV werkonderbrekingen aangekondigd. Jeugdbescherming Regio Amsterdam ondersteunt deze acties. Wij zien dat tekorten in de jeugdzorg voor schrijnende situaties zorgen. Dit gaat ten koste van kinderen, jongeren en […]

Lees verder

Onze nieuwe ambassadeurs Jeugd

08-12-22

Kijk ze eens shinen! Onze collega’s Sanja en Ilona legden woensdagavond 7 december bij de Colour Kitchen in Utrecht hun meesterproef af. Vanaf nu zijn ze officieel Ambassadeur Jeugd. Gefeliciteerd, we gaan nog veel van jullie horen.

Lees verder

Een prettig gesprek met wethouder Moorman

Onze gezinsmanagers Anouk, Feng en Merel, SPV’er Wilko, ervaringsdeskundige Mariska, teammanager Amel en bestuurder Claire hadden gisteren een prettig gesprek met wethouder Marjolein Moorman. Over hoe we werken en wat onze gezinnen nodig hebben. De wethouder komt graag terug om een casuïstiek overleg bij te wonen. Tot snel!

Lees verder

De kracht van samenwerken met gezinnen

05-12-22

De jeugdbescherming is al geruime tijd onderwerp van gesprek in de media, de politiek en de samenleving. Een belangrijk geluid is dat gezinnen zich onvoldoende gezien en serieus genomen voelen. Omdat Waardevolle zorg pas betekenis krijgt als dit wel gebeurt, ondersteunt LOC jeugdzorgaanbieders die aan de slag willen om de samenwerking met kinderen, jongeren en ouders vorm te geven. Jeugdbescherming startte een traject samen met het LOC om de medezeggenschap van kinderen, jongeren en ouders vorm te geven.

Lees verder

Staking Jeugdbescherming Amsterdam tijdens Kamerdebat

24-11-22

Vandaag hadden we een prettig gesprek met Freek Haye van Het Parool. Hij sprak met onze bestuurder Claire Vlug en gezinsmanagers Saphira en Erik over wat er nodig is voor een betere jeugdzorg.

Lees verder

Jeugdbescherming bij AT5 over code zwart in de jeugdzorg

23-11-22

Vanochtend vertelden onze bestuurder Claire Vlug en gezinsmanager Tobias aan AT5 waarom de minister direct maatregelen moet nemen, want het is code zwart in de jeugdzorg.

Lees verder

Belangrijke stap samenwerking jeugdbeschermers en volwassen GGZ

14-11-22

We willen dat kinderen veilig kunnen opgroeien en zich ontwikkelen. Meestal kunnen gezinnen daar zelf voor zorgen maar soms lukt dat even niet.  Jeugdbescherming en de Volwassen GGZ trekken samen op om naast deze ouders te staan, door de inzet van sociaal psychiatrisch verpleegkundigen. Op 7 november 2022 ondertekenden de gemeente Amsterdam, Zilveren Kruis, Arkin, […]

Lees verder

Openhartig # 5: Tanja, Ruud, Mariska, Hans en Micha vertellen hun verhaal

10-11-22

Na 12 jaar politie begon het te kriebelen bij Ruud. Hij koos voor een studie Social Work en is nu senior gezinsmanager. “Dat mensen je echt toelaten in hun leven, is een van de mooiste complimenten.” Je leest zijn verhaal en dat van wethouder Tanja, ervaringsdeskundige Mariska, jurist Micha en vader Hans in de 5de editie van onze online uitgave Openhartig.

Lees verder

Project Straatkracht op de Voor de Jeugd dag

07-11-22

Vandaag is het de Voor de Jeugddag. Onze collega Wolter vertelt over het project ‘Straatkracht’: een intensieve variant voor de Jeugdreclassering voor de zwaardere doelgroep. Wolter: “We hebben intensief en veelvuldig contact en brengen meer tijd met de jongeren door. Het lukt zo beter om de doelen te bereiken.”

Lees verder

Vervolg werkonderbrekingen FNV van 7 tot 21 november

De landelijke FNV acties die op 10 oktober zijn begonnen, worden verlengd. Ook voor de komende weken (van 7 november tot 21 november) heeft FNV werkonderbrekingen aangekondigd. Jeugdbescherming Regio Amsterdam ondersteunt deze acties. Wij zien dat tekorten in de jeugdzorg voor schrijnende situaties zorgen. Dit gaat ten koste van kinderen, jongeren en volwassenen die geholpen moeten worden.

Lees verder

Met onze pilot GIO op de kick-off zij-instromers

28-10-22

Gisteren gaven we samen met collega-organisaties en de gemeente Amsterdam de aftrap van ons zij-instroomtraject: GIO. Iedereen die de ambitie heeft om te werken in de jeugdzorg maar niet over de juiste hbo-opleiding beschikt, kan bij ons instromen in het GIO traject.

Lees verder

Werkonderbreking: vanaf 10 oktober zijn wij tijdelijk minder goed bereikbaar

07-10-22

Vanaf 10 oktober beginnen jeugdbeschermers in het hele land met werkonderbrekingen. De acties komen nadat een eerder ultimatum van de FNV aan minister Weerwind van Justitie en Veiligheid is verstreken. Ook wij, Jeugdbescherming Regio Amsterdam, doen mee aan deze acties. Wij zullen daarom vanaf 10 oktober tijdelijk minder goed bereikbaar zijn.

Lees verder

Uithuisplaatsingen: onze feiten

22-09-22

Deze week scheidde Follow the Money de feiten en fabels rondom uithuisplaatsingen. Want, zeggen ze , als de emoties hoog oplopen, raken de feiten makkelijk ondergesneeuwd. Ook wij doken enige tijd geleden in de feiten over uithuisplaatsingen. Dit is wat eruit kwam.

Lees verder

Welkom nieuwe collega’s

06-09-22

Op 1 september kregen weer heel veel nieuwe collega’s een warm welkom tijdens onze introductiedag. Welkom nieuwe medewerkers en stagiaires, veel werkplezier bij Jeugdbescherming.

Lees verder

24 uur in gesprek over het Toekomstscenario

05-09-22

Op woensdag 31 augustus en donderdag 1 september sloot onze bestuurder Sigrid van de Poel aan bij een 24-uurs sessie over het Toekomstscenario.  Er zijn diepgaande gesprekken gevoerd waarbij verschillen op tafel kwamen. Op basis daarvan werd voor het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de VNG (Vereniging […]

Lees verder

Dinsdag 27 september: open air filmavond voor jeugdprofessionals

Blijvend Veilig organiseert dinsdag 27 september een gratis filmavond in de openlucht bij Jeugdland aan de Valentijnskade 131 in Amsterdam Oost. Speciaal voor iedereen die werkt of wil werken aan de veiligheid van kinderen, jongeren en volwassenen in Amsterdam. . Je hoort meer over de beweging van Blijvend Veilig. En zodra de schemer invalt kun […]

Lees verder

Week van de Medezeggenschap: Waardevolle zorg

26-08-22

Voor het derde jaar op een rij organiseert LOC dit najaar de Week van de Medezeggenschap, van 3 tot en met 7 oktober. Dit wordt een week vol inspiratie, ontmoeting en verdieping in medezeggenschap en Waardevolle zorg. Onze bestuurder Claire Vlug mijmert samen met Inge Borghuis van Amstelring over medezeggenschap. 

Lees verder

Openhartig #4 is uit

18-08-22

‘Openhartig’ is een online uitgave van Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Vandaag is Openhartig #4 verschenen. Met verhalen over samenwerken, leren en verbeteren om gezinnen en kinderen nu en in de toekomst blijvende veiligheid te bieden.

Lees verder

Onderzoek gedwongen uithuisplaatsingen: ‘Professionals jeugdbescherming zeer bevlogen’

27-06-22

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd deed onderzoek naar gedwongen uithuisplaatsingen. Eén van de conclusies luidt: Professionals in de jeugdbescherming zijn zeer bevlogen en zetten zich naar beste vermogen in voor een gezonde en veilige ontwikkeling van kinderen, maar lopen op tegen de grenzen in het ingewikkelde systeem.

Lees verder

Blijvend Veilig werkt aan nieuw stelsel

02-06-22

In Blijvend Veilig werken we samen met andere organisaties mee aan een nieuw stelsel. De gezinsmaatschappelijk werkers van Blijvend Veilig vertellen in een filmpje wat het werken bij deze organisatie zo mooi maakt.

Lees verder

Drie tips voor nieuwe gemeenteraad

31-05-22

De eerste maand van de nieuwe gemeenteraad zit erop. Onze gezinsmanagers Ilona, Arishka en Erik geven de gemeenteraadsleden namens Jeugdbescherming Regio Amsterdam graag drie tips voor een beter jeugdzorgbeleid in hun gemeente.

Lees verder

Staatssecretaris Van Ooijen op bezoek bij Blijvend Veilig

25-05-22

Afgelopen maandag 23 mei bracht staatssecretaris Van Ooijen een werkbezoek aan Blijvend Veilig, de proeftuin in Amsterdam Amstelland in het kader van Toekomstscenario Jeugdbescherming. Bij het bezoek was onze bestuurder Sigrid van de Poel aanwezig. Net als Simone Kukenheim, wethouder Zorg en Jeugd(zorg) in Amsterdam.

Lees verder

Openhartig #3: ‘Stem van gezinnen moet weer worden gehoord’

19-05-22

In onze online uitgave ‘Openhartig’ lezen onze relaties verhalen over hoe we samenwerken, leren en verbeteren om gezinnen en kinderen nu en in de toekomst blijvende veiligheid te bieden. Vandaag is de 3de editie verschenen.

Lees verder