Home

Nieuws

Hier vindt u het laatste nieuws, ontwikkelingen en inzichten over de bescherming en veiligheid van kinderen en jongeren. Als organisatie zijn we voortdurend bezig met het verbeteren van onze dienstverlening en het bijdragen aan een veilige omgeving voor kinderen en jongeren in Nederland. Door middel van dit nieuwsoverzicht houden we u op de hoogte van onze activiteiten en de ontwikkelingen in ons vakgebied.

Onze online magazine Openhartig #6 is uit

‘Openhartig’ is een online uitgave van Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Hierin vertellen onze partners, gemeenteraadsleden, medewerkers of cliënten, openhartige verhalen over hoe we samenwerken, leren en verbeteren om kinderen en gezinnen nu en in de toekomst veiligheid te bieden. Vandaag is de 6de editie verschenen.

Lees verder

Een bijzondere kerst

Deze kerst gaat een grote wens van gezinsmanager Leonie in vervulling: moeder Wendy gaat de feestdagen vieren met haar drie kinderen om zich heen. Wat eerder onmogelijk leek, wordt dit jaar werkelijkheid. Dat maakt deze kerst extra bijzonder.

Lees verder

Vervolg werkonderbrekingen FNV 12 december tot 23 januari 2023

De landelijke FNV acties die op 10 oktober zijn begonnen, worden deze maand verlengd. Ook voor de komende weken (van 12 december tot 23 januari 2023) heeft FNV werkonderbrekingen aangekondigd. Jeugdbescherming Regio Amsterdam ondersteunt deze acties. Wij zien dat tekorten in de jeugdzorg voor schrijnende situaties zorgen. Dit gaat ten koste van kinderen, jongeren en […]

Lees verder

Onze nieuwe ambassadeurs Jeugd

Kijk ze eens shinen! Onze collega’s Sanja en Ilona legden woensdagavond 7 december bij de Colour Kitchen in Utrecht hun meesterproef af. Vanaf nu zijn ze officieel Ambassadeur Jeugd. Gefeliciteerd, we gaan nog veel van jullie horen.

Lees verder

Een prettig gesprek met wethouder Moorman

Onze gezinsmanagers Anouk, Feng en Merel, SPV’er Wilko, ervaringsdeskundige Mariska, teammanager Amel en bestuurder Claire hadden gisteren een prettig gesprek met wethouder Marjolein Moorman. Over hoe we werken en wat onze gezinnen nodig hebben. De wethouder komt graag terug om een casuïstiek overleg bij te wonen. Tot snel!

Lees verder

De kracht van samenwerken met gezinnen

De jeugdbescherming is al geruime tijd onderwerp van gesprek in de media, de politiek en de samenleving. Een belangrijk geluid is dat gezinnen zich onvoldoende gezien en serieus genomen voelen. Omdat Waardevolle zorg pas betekenis krijgt als dit wel gebeurt, ondersteunt LOC jeugdzorgaanbieders die aan de slag willen om de samenwerking met kinderen, jongeren en ouders vorm te geven. Jeugdbescherming startte een traject samen met het LOC om de medezeggenschap van kinderen, jongeren en ouders vorm te geven.

Lees verder

Staking Jeugdbescherming Amsterdam tijdens Kamerdebat

Vandaag hadden we een prettig gesprek met Freek Haye van Het Parool. Hij sprak met onze bestuurder Claire Vlug en gezinsmanagers Saphira en Erik over wat er nodig is voor een betere jeugdzorg.

Lees verder

Jeugdbescherming bij AT5 over code zwart in de jeugdzorg

Vanochtend vertelden onze bestuurder Claire Vlug en gezinsmanager Tobias aan AT5 waarom de minister direct maatregelen moet nemen, want het is code zwart in de jeugdzorg.

Lees verder

Belangrijke stap samenwerking jeugdbeschermers en volwassen GGZ

We willen dat kinderen veilig kunnen opgroeien en zich ontwikkelen. Meestal kunnen gezinnen daar zelf voor zorgen maar soms lukt dat even niet.  Jeugdbescherming en de Volwassen GGZ trekken samen op om naast deze ouders te staan, door de inzet van sociaal psychiatrisch verpleegkundigen. Op 7 november 2022 ondertekenden de gemeente Amsterdam, Zilveren Kruis, Arkin, […]

Lees verder

Openhartig # 5: Tanja, Ruud, Mariska, Hans en Micha vertellen hun verhaal

Na 12 jaar politie begon het te kriebelen bij Ruud. Hij koos voor een studie Social Work en is nu senior gezinsmanager. “Dat mensen je echt toelaten in hun leven, is een van de mooiste complimenten.” Je leest zijn verhaal en dat van wethouder Tanja, ervaringsdeskundige Mariska, jurist Micha en vader Hans in de 5de editie van onze online uitgave Openhartig.

Lees verder

Project Straatkracht op de Voor de Jeugd dag

Vandaag is het de Voor de Jeugddag. Onze collega Wolter vertelt over het project ‘Straatkracht’: een intensieve variant voor de Jeugdreclassering voor de zwaardere doelgroep. Wolter: “We hebben intensief en veelvuldig contact en brengen meer tijd met de jongeren door. Het lukt zo beter om de doelen te bereiken.”

Lees verder

Vervolg werkonderbrekingen FNV van 7 tot 21 november

De landelijke FNV acties die op 10 oktober zijn begonnen, worden verlengd. Ook voor de komende weken (van 7 november tot 21 november) heeft FNV werkonderbrekingen aangekondigd. Jeugdbescherming Regio Amsterdam ondersteunt deze acties. Wij zien dat tekorten in de jeugdzorg voor schrijnende situaties zorgen. Dit gaat ten koste van kinderen, jongeren en volwassenen die geholpen moeten worden.

Lees verder

Met onze pilot GIO op de kick-off zij-instromers

Gisteren gaven we samen met collega-organisaties en de gemeente Amsterdam de aftrap van ons zij-instroomtraject: GIO. Iedereen die de ambitie heeft om te werken in de jeugdzorg maar niet over de juiste hbo-opleiding beschikt, kan bij ons instromen in het GIO traject.

Lees verder

Werkonderbreking: vanaf 10 oktober zijn wij tijdelijk minder goed bereikbaar

Vanaf 10 oktober beginnen jeugdbeschermers in het hele land met werkonderbrekingen. De acties komen nadat een eerder ultimatum van de FNV aan minister Weerwind van Justitie en Veiligheid is verstreken. Ook wij, Jeugdbescherming Regio Amsterdam, doen mee aan deze acties. Wij zullen daarom vanaf 10 oktober tijdelijk minder goed bereikbaar zijn.

Lees verder

Uithuisplaatsingen: onze feiten

Deze week scheidde Follow the Money de feiten en fabels rondom uithuisplaatsingen. Want, zeggen ze , als de emoties hoog oplopen, raken de feiten makkelijk ondergesneeuwd. Ook wij doken enige tijd geleden in de feiten over uithuisplaatsingen. Dit is wat eruit kwam.

Lees verder

Welkom nieuwe collega’s

Op 1 september kregen weer heel veel nieuwe collega’s een warm welkom tijdens onze introductiedag. Welkom nieuwe medewerkers en stagiaires, veel werkplezier bij Jeugdbescherming.

Lees verder

24 uur in gesprek over het Toekomstscenario

Op woensdag 31 augustus en donderdag 1 september sloot onze bestuurder Sigrid van de Poel aan bij een 24-uurs sessie over het Toekomstscenario.  Er zijn diepgaande gesprekken gevoerd waarbij verschillen op tafel kwamen. Op basis daarvan werd voor het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de VNG (Vereniging […]

Lees verder

Dinsdag 27 september: open air filmavond voor jeugdprofessionals

Blijvend Veilig organiseert dinsdag 27 september een gratis filmavond in de openlucht bij Jeugdland aan de Valentijnskade 131 in Amsterdam Oost. Speciaal voor iedereen die werkt of wil werken aan de veiligheid van kinderen, jongeren en volwassenen in Amsterdam. . Je hoort meer over de beweging van Blijvend Veilig. En zodra de schemer invalt kun […]

Lees verder

Week van de Medezeggenschap: Waardevolle zorg

Voor het derde jaar op een rij organiseert LOC dit najaar de Week van de Medezeggenschap, van 3 tot en met 7 oktober. Dit wordt een week vol inspiratie, ontmoeting en verdieping in medezeggenschap en Waardevolle zorg. Onze bestuurder Claire Vlug mijmert samen met Inge Borghuis van Amstelring over medezeggenschap. 

Lees verder

Openhartig #4 is uit

‘Openhartig’ is een online uitgave van Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Vandaag is Openhartig #4 verschenen. Met verhalen over samenwerken, leren en verbeteren om gezinnen en kinderen nu en in de toekomst blijvende veiligheid te bieden.

Lees verder

Onderzoek gedwongen uithuisplaatsingen: ‘Professionals jeugdbescherming zeer bevlogen’

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd deed onderzoek naar gedwongen uithuisplaatsingen. Eén van de conclusies luidt: Professionals in de jeugdbescherming zijn zeer bevlogen en zetten zich naar beste vermogen in voor een gezonde en veilige ontwikkeling van kinderen, maar lopen op tegen de grenzen in het ingewikkelde systeem.

Lees verder

Blijvend Veilig werkt aan nieuw stelsel

In Blijvend Veilig werken we samen met andere organisaties mee aan een nieuw stelsel. De gezinsmaatschappelijk werkers van Blijvend Veilig vertellen in een filmpje wat het werken bij deze organisatie zo mooi maakt.

Lees verder

Drie tips voor nieuwe gemeenteraad

De eerste maand van de nieuwe gemeenteraad zit erop. Onze gezinsmanagers Ilona, Arishka en Erik geven de gemeenteraadsleden namens Jeugdbescherming Regio Amsterdam graag drie tips voor een beter jeugdzorgbeleid in hun gemeente.

Lees verder

Staatssecretaris Van Ooijen op bezoek bij Blijvend Veilig

Afgelopen maandag 23 mei bracht staatssecretaris Van Ooijen een werkbezoek aan Blijvend Veilig, de proeftuin in Amsterdam Amstelland in het kader van Toekomstscenario Jeugdbescherming. Bij het bezoek was onze bestuurder Sigrid van de Poel aanwezig. Net als Simone Kukenheim, wethouder Zorg en Jeugd(zorg) in Amsterdam.

Lees verder

Openhartig #3: ‘Stem van gezinnen moet weer worden gehoord’

In onze online uitgave ‘Openhartig’ lezen onze relaties verhalen over hoe we samenwerken, leren en verbeteren om gezinnen en kinderen nu en in de toekomst blijvende veiligheid te bieden. Vandaag is de 3de editie verschenen.

Lees verder

Start landelijk ondersteuningsteam gedupeerden toeslagenaffaire

Bent u gedupeerde van de toeslagenaffaire en is uw kind uit huis geplaatst of ergens anders gaan wonen, bespreek dit met uw gezinsmanager. Hij of zij staat voor u klaar om u hierin te begeleiden en heeft informatie bij welk loket u in de gemeente terechtkunt. Heeft u hierover nog niet kunnen of willen praten met uw gezinsmanager? Het onafhankelijke ondersteuningsteam kan helpen.

Lees verder

Jason Bhugwandass Amsterdammer van het Jaar

Wij feliciteren Jason Bhugwandass met zijn prijs Amsterdammer van het jaar 2021. Vol bewondering kijken we naar zijn tomeloze inzet. Het inspireert ons elke dag te blijven werken aan een betere jeugdzorg voor kwetsbare kinderen.

Lees verder

Laura wilde op veertienjarige leeftijd uit huis geplaatst worden

Naar aanleiding van de docuserie ‘Jojanneke en de jeugdzorgtapes’ vertelt Laura aan EVA, het magazine van de EO, hoe zij op 14-jarige leeftijd uit huis geplaatst wilde worden.

Lees verder

Jeugdlector: ‘Amsterdamse jongeren zijn van ons allemaal, ook als het rotjochies zijn’

Er wordt wat afgesomberd over de mentale toestand van onze jeugd. Twee Amsterdamse jeugdlectoren schreven een leidraad voor een veerkrachtige jeugd. Een goede opvoeding betekent brede steun, stelt Femke Kaulingfreks in Het Parool van 31 maart 2022 . ‘Ook de buurman heeft een rol.’ Peter de Jong 31 maart 2022, 07:00/Beeld Esther van Vliet Femke […]

Lees verder

AT5 interviewt collega’s over staking

AT5 interviewde gisteren onze medewerkers over de crisis in de jeugdzorg en zwaaide de bus naar het massaprotest in Den Haag uit.

Lees verder

Kinderen uit huis plaatsen, kan dat menselijker?

Kinderen uit huis plaatsen, kan dat menselijker? AT5 en de Balie spraken de afgelopen maanden met jongeren, ouders en de Kinderombudsman. Onze gezinsmanager Ilona vertelt in de reportage over de rol van Jeugdbescherming en de dilemma’s bij een uithuisplaatsing.

Lees verder

Wij staken op 15 maart

Wij komen op voor een betere jeugdzorg en staken daarom op dinsdag 15 maart. Onze kantoren zijn gesloten. Onze telefoons staan uit. Voor noodsituaties zijn we bereikbaar op nummer 020 487 82 22.

Lees verder

Zo thuis mogelijk opgroeien

Op woensdag 23 februari overhandigde Stichting Het Vergeten Kind de petitie ‘Stop de gesloten jeugdzorg’ met daarop 130.000 handtekeningen aan staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid. Hiermee vraagt de stichting aandacht voor alternatieven voor gesloten jeugdzorg.

Lees verder

Openhartig: verhalen over samenwerken, leren en verbeteren

Vandaag verschijnt de tweede editie van Openhartig. In deze online uitgave lezen onze relaties verhalen over hoe we samenwerken, leren en verbeteren om gezinnen en kinderen nu en in de toekomst blijvende veiligheid te bieden.

Lees verder

Als morgen de JeugdzorgPlus stopt: Jan Pieter Meijer

In deze column vertelt jeugdbeschermer en crisisspecialist Jan Pieter Meijer open en eerlijk over zijn ervaringen met gesloten plaatsingen. Tegelijkertijd zoeken we in samenwerking met partners zoals gemeenten en specialistische zorgaanbieders, naar nieuwe manieren om veiligheid in huis te brengen.

Lees verder