Gepubliceerd op 16-11-15

Jeugdbescherming Regio Amsterdam in Maastricht voor European Public Sector Award

De komende dagen is Jeugdbescherming Regio Amsterdam met een kleine delegatie in Maastricht voor de uitreiking van de European Public Sector Award (EPSA-award), een internationale overheidsprijs, te vergelijken met de Nederlandse overheidsprijs die we eerder dit jaar wonnen. Het thema van EPSA dit jaar is: ‘The Public Sector as Partner for a Better Society’.

Best practice

Van de 266 inzendingen uit Europa behoren we al tot de 64 organisaties die het certificaat ‘best practice’ ontvangen. Op dinsdag 17 november mogen we dat uit handen van de burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn en directeur-generaal van EIPA, Marga Pröhl in ontvangst nemen in het gemeentehuis in Maastricht.

Beste Europese publieke organisatie van het jaar?

Daarnaast is Jeugdbescherming Regio Amsterdam genomineerd voor de Europese editie van de verkiezing van publieke organisatie van het jaar. Daarbij hoorde een bezoek en een serieuze audit op locatie. Met een flink team werkten we hard om ons verhaal op een zorgvuldige manier te vertalen naar het Engels en om een mooi programma te maken voor het bezoek van Susanne Møller Nielsen, de Deense juryvoorzitter van EPSA, die begin september langskwam. Zij is een ervaren ‘capacity builder’ bij verschillende grote Europese publieke organisaties, die kritisch keek of het verhaal van Jeugdbescherming daadwerkelijk overeenkomt met de praktijk.

Kanshebbers

Inmiddels zijn we met twee andere organisaties geselecteerd als kanshebbers voor de ‘public sector award’ in de categorie ‘supra local and local’. Op woensdagochtend 18 november krijgen we de uitslag te horen.

Het is mooi dat we kanshebber zijn voor deze Award, maar prijzen zijn niet ons hoofddoel, maar hebben wel bewezen dat ze op een belangrijke manier bijdragen aan het uitvoeren van onze missie Ieder kind veilig. Niet in de minste plaats geven ze blijk van waardering voor al onze mensen die keihard werken om steeds meer kinderen (en gezinnen) veilig op te laten groeien, met steeds minder dwangmaatregelen. Een conclusie die we hieruit trekken, is dat nominaties helpen om te laten zien wat we in de dagelijkse praktijk precies doen, hoe we dat doen en met wie. En veel belangrijker nog, het helpt ons om steeds scherp te blijven denken over de vraag waarom we dat doen.

Internationaal

Jeugdbescherming Regio Amsterdam doet meer in Europa. Zo ontvangt Jeugdbescherming regelmatig bezoeken van verschillende Europese delegaties op locatie. En presenteerden we onlangs op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken het verhaal van Jeugdbescherming op de 8th European Quality Conference (8QC) in Luxemburg.

Meer informatie?

Zie ook EPSA2015