menu

< Terug naar het nieuwsoverzicht
Gepubliceerd op: 12-02-2020

Meisjes moeten veilig over straat kunnen

Onlangs is de campagne ‘Jij staat niet alleen’ in Amsterdam gelanceerd. De campagne gaat over onveiligheid van kwetsbare meiden en jonge vrouwen. Projectleider Amel Bensalah over ons werk én input vanuit de Jeugdbescherming voor de campagne en over het bijbehorend boek van journalist Margalith Kleijtweg.

Amsterdam moet veiliger worden voor meisjes en vrouwen. Volgens recente signalen krijgen meisjes en jonge vrouwen in toenemende mate te maken met seksuele intimidatie of geweld.

Het college van B&W neemt maatregelen die de veiligheid van vrouwen op straat, online en thuis moet vergroten. De campagne ‘Jij staat niet alleen’ werd onlangs gelanceerd. Amsterdam start ook met een nieuwe persoonsgerichte aanpak voor jonge vrouwen met complexe problemen die herhaaldelijk slachtoffer zijn van seksueel geweld.

Amel, wat heeft Jeugdbescherming hiermee te maken?
“Een groot deel van deze meiden behoort tot onze doelgroep waarbij wij de regie hebben over hun veiligheid. Onze burgemeester heeft opdracht gegeven om gezamenlijk op stedelijke niveau hiermee aan de slag te gaan. Jeugdbescherming ziet deze oproep als een noodkreet en ziet kansen om samen met andere partijen de samenwerking te versterken en tot nieuwe inzichten te komen.”

Jeugdbescherming werkt nu met partijen zoals het stadsdeel, de OM, de politie en Actie Centrum Zorg en Veiligheid, maar ook informele partijen om samen de verantwoordelijkheid te dragen over deze meiden.

Amel: “We willen met elkaar tot een gepaste aanpak komen voor deze doelgroep waarbij we de expertise en input van elkaar benutten. Onlangs startten we een pilot in een gezin waarin we out of the box handelen en vanuit moed, vertrouwen en in verbinding de samenwerking zijn aangegaan. Deze samenwerking leidde tot succesvolle resultaten en uitbreiding binnen onze organisatie om ruim 20 kwetsbare meiden in de stadsdelen Nieuw-West en West te begeleiden.”

Op verzoek van het college heeft journalist Margalith Kleijwegt onderzoek gedaan naar de problematiek en haar bevindingen gebundeld. Het resultaat ‘Kwetsbaar – meisjes in de gevarenzone’ geeft een realistisch beeld van de situatie van veel jonge vrouwen in de stad.

Waarom zijn deze verhalen belangrijk?
“De burgemeester kreeg verontrustende berichten van de stadsdeelvoorzitter Nieuw West Emre Ünver over de veiligheid van meiden in dit gebied. De politie, straatcoaches, informele partijen en bewoners maken zich ernstige zorgen om de meiden in deze buurt. Deze meiden worden in de horeca, op straat en in hotels gesignaleerd waarin zij onder invloed van middelen en met meerderjarige mannen worden aangetroffen en/of betrokken zijn in criminele activiteiten. Ook via social media posten deze meiden seksuele getinte foto’s en zorgelijke berichten. De zorgen werden met de dag ernstiger.”

Wat vind je van dit boek?
“Dit boek geeft een duidelijk beeld over de beleving, worstelingen, gedachten, afwegingen en emoties van deze meiden waarin zij een keuze maken wat niet altijd  leidt tot een veilige omgeving. Het geeft inzicht in de verhalen die wij misschien wel vermoeden maar niet altijd goed zien of horen. Dit boek geeft een stem van deze meiden en hun moeders.”

Als vervolg op de lancering was er afgelopen week een dialoog tussen de burgemeester en circa 50 meiden van verschillende scholen uit Nieuw West in het Wellant college. Ook hier deelden meiden hun verhalen waarin zij hun onschuldige gedachten uiten en dat sommige van hen slachtoffers zijn geworden van seksuele uitbuiting. Er is schaamte en er zijn taboes over basale seksuele ontwikkeling die leiden tot een gevoel van onveiligheid en eenzaamheid…”

Wat doen deze verhalen met je, Amel?
Deze verhalen raken al mijn zintuigen. Ik werd vanuit mijn verschillende rollen geprikkeld; ik ben geraakt als mens, als moeder, als zuster, als burger, als werker en als organisatie. Deze bijeenkomsten gaven mij een waardevolle inzichten over de leefwereld van deze meiden.”

 


Meer weten over de campagne? Lees: Zorgen over veiligheid meisjes en vrouwen in Amsterdam.

Een interview beluisteren met Margalith Kleijtweg? Luister naar NPO Radio 1.

 

Deel dit bericht op social media

Volg ons ook op social media