Gepubliceerd op 20-05-20

Gezinsmanagers Jeugdbescherming creatief op huisbezoek

We zetten alles in het werk om tijdens deze coronacrisis te blijven werken aan de blijvende veiligheid van onze kinderen. We houden telefonisch of met video contact, sturen vaker nog even een appje om zoveel mogelijk verbinding te houden met ouders en kinderen. Als het nodig is gaan we uiteraard naar gezinnen toe. We verzinnen dan een creatieve manier om elkaar te ontmoeten.

Afspraak in de tuin

Tanja is een van de gezinsmanagers die onlangs op ‘creatief huisbezoek’ is geweest. “De aanleiding van mijn creatieve huisbezoeken is bij ieder gezin verschillend”, vertelt Tanja. “Binnen een gezin maakte ik mij zorgen om het welzijn van de moeder (en dus die van de kinderen) en wilde ik poolshoogte nemen. We hebben elkaar gesproken in de tuin, zodat we goed de regels in acht konden nemen. Zo had ik toch even het hele gezin gesproken en gezien.”

Wandelen en voetballen

Ook nieuwe gezinnen willen we graag snel zien. Tanja: “Een ander gezin had net een OTS gekregen en ik heb via de telefoon kennis met ze gemaakt. Omdat het hier ging om twee jongeren van 16 en 13 jaar wilde ik ze graag snel zien en spreken, zodat ik ook echt even kon voelen hoe ze er in staan. Ik heb ze opgehaald bij de voordeur en ben met ze gaan wandelen. Het was mooi weer en we hebben een rustig plekje opgezocht en samen op een bankje gezeten. Ik merk toch ook wel dat als je nieuwe gezinnen hebt, zij het ook fijn vinden om live contact te maken. En voor mij is fijn omdat ik net even iets meer zie. Bijvoorbeeld de lichaamstaal.”

Afgelopen week trok Tanja zelfs haar sportschoenen aan. “Toen ben ik gaan voetballen met een jongere van 13 jaar. Nou, dat was echt een uitdaging, want dat kan ik dus echt niet. Ik zag dat het de jongen heel goed deed en ik heb goed contact met hem kunnen maken.”