Gepubliceerd op 22-07-21

Gedragsdeskundigen Nienke en Julia geraakt door docu 'Goede moeders'.

Net als vele anderen werden ook onze gedragsdeskundigen Nienke en Julia geraakt door de documentaire ‘Goede moeders’. Lees hier hun blog.

Ingewikkeld vak

Wat hebben we toch een ingewikkeld vak. Eén van de gedachtes die bij ons opkwam na het zien van de documentaire ‘Goede Moeders’ op 2doc. In de documentaire wordt een verloskundige gevolgd die moeders in hun nieuwe zwangerschap begeleid wiens eerder geborenen uit huis zijn geplaatst. Er wordt mooi in beeld gebracht welke impact dergelijke ingrijpende maatregelen op ouders hebben. Hoe belangrijk het is om zorgvuldig en accuraat verslag te doen van de bevindingen in deze gezinnen en wat jeugdzorg daarin nog te leren heeft.

De andere kant

Tegelijkertijd valt op dat er een eenzijdig beeld geschetst werd van de hele jeugdzorgketen. De mening van één verloskundige en haar ervaringen werden als dé waarheid gepresenteerd. De namen van de organisaties in de jeugdzorgketen werden door elkaar gebruikt, waardoor het overkwam alsof er geen verder onderzoek gedaan was naar wat er beweerd werd. Waarom werd de andere kant nou niet belicht? Waar is de uitleg vanuit instanties als Veilig Thuis, Jeugdbescherming, de Raad voor de Kinderbescherming en de rechtbank over de redenen van dergelijk heftig ingrijpen? Of waarom wordt er geen expert op gebied van hechting en de ontwikkeling van het (jonge) kind aan het woord gelaten?

Gemiste kans

Gemiste kans wat ons betreft. En risicovol. Zoals Helmut Boeien (bron: www.2doc.nl) mooi verwoordt: “Tegelijkertijd zou de documentaire zomaar het wantrouwen kunnen voeden naar de professionals, die impliciet de rol van onzichtbare vijand krijgen toebedeeld. De complexiteit van de situatie nodigt in elk geval uit tot een serieuze maatschappelijke discussie over waarmee kwetsbare ouders – en hun kinderen- nu uiteindelijk het beste zijn gediend.”