Gepubliceerd op 17-11-15

Akademie tegen kindermishandeling: gratis training Systeemgerichte Motiverende Gesprekstechnieken

Week tegen kindermishandeling

“Regelmatig hoor ik hulpverleners roepen dat gezinnen niet gemotiveerd zijn. Met de workshop Systeemgerichte Motiverende Gespreksvoering wil ik bereiken dat deelnemers opnieuw nadenken over wat ze onder motivatie verstaan en wat ze hierin kunnen verwachten van gezinnen.”
–    Jolanda Belderbos, trainer Jeugdbescherming Akademie

Elke dag publiceren we over de trainingen die de Jeugdbescherming Akademie deze week gratis verzorgt in het teken van de week tegen kindermishandeling. Vandaag in de Akademie: Systeemgerichte Motiverende Gespreksvoering: vaardigheden voor de hulpverlener om vanuit gezamenlijke motivatie met het gezin aan de veiligheid van kinderen te werken.

Lees hieronder over de inhoud van de training, de reacties van deelnemers en hoe de training kan bijdragen aan jouw professionele bijdrage aan het terugdringen van het aantal kinderen (119.000) dat jaarlijks slachtoffer wordt van kindermishandeling. Jouw bijdrage doet ertoe!

Meer over de week tegen kindermishandeling? Kom in actie: lees hier wat je kunt doen!

Het motiverende gesprek tussen hulpverlener en gezin is cruciaal

maandag 16.11 ARIJ en SMG 009

De workshop Systeemgerichte Motiverende Gespreksvoering is gericht op het vergroten van vaardigheden van de hulpverlener om aan motivatie van het gezin te werken. Het vinden van een gezamenlijke motivatie met het gezin, maakt dat je beter met het gezin kan samenwerken aan het vergroten van de veiligheid van de kinderen.
Goede gespreksvoering is voor de hulpverlener en het gezin van cruciaal belang. Het maakt het onderling begrip niet alleen groter, de hulp leidt vaker en sneller tot succes. De training richt zich op het oefenen van bewezen gesprekstechnieken voor gesprekken met het gehele gezin, waarvan de hulpverlener en het gezin beiden profiteren. De crux daarin is gebruik maken van begrijpelijk taalgebruik.

Terugblik op de training

Na afloop spraken we met twee deelnemers, beiden werkzaam in de Amsterdamse Samen Doen teams. Zij gaven een korte reactie op de training en legden het verband tussen de gesprekstechnieken en het werk dat ze als hulpverleners bij gezinnen doen.

“De workshop smaakte naar meer, het was erg interessant en maakte de geïnterviewde weer bewust dat de basis ligt in goede gespreksvoering. Twee uur was te kort om allerlei technieken in de praktijk goed te kunnen oefenen, zo hebben we alleen technieken uit de eerste twee fases geleerd. Graag gingen we door om ook technieken voor de ander fases uit te proberen.”

Een goede gesprekstechniek is als gereedschap voor de timmerman. En beide deelnemers geven dan ook aan hoe belangrijk het is om deze technieken van tijd tot tijd bij te spijkeren, letterlijk om ze scherp te houden.

“Ik zou heel graag zo’n training willen volgen, blijven oefenen. Ook als je ze al toepast is dat goed. Dat houdt je scherp.”

“Bij Samen Doen kom je vaak in hele heftige gezinnen met heftige problematiek terecht, en de veiligheid en kinderen worden vaak door al die problematiek vergeten. Die veiligheid van kinderen zou vaker parallel aan de ander problemen samen met het gezin en de ouders bespreekbaar gemaakt moeten worden.

“Ik werk met mensen met een lichtverstandelijke beperking en psychiatrische problematiek. Ik dacht meteen: deze gesprekstechniek is goed voor omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. In de training spraken we over: hoe ga je dat op een simpele manier aan iemand stellen? Je merkt als hulpverlener snel dat dat heel ingewikkeld is, en dat je het gezin snel kan verliezen. Daar moet in het hele veld meer aandacht aan geschonken worden.”

Maar wat bereiken we uiteindelijk als professionals als we een gesprekstechniek goed toepassen in het gesprek met gezinnen?

“Die scherpheid op kindermishandeling is een belangrijk punt. Die benoemen we wel, maar de vraag wat daarachter zit ontbreekt soms. Wat zit erachter dat ouders hun kind slaan en schreeuwen? Hoe ziet de situatie van de ouders eruit? Hoe kan het dat een ouder die in het begin eigenlijk een goede ouder wilde zijn, zijn of haar kind uiteindelijk mishandelt?

Gesprekstechnieken kunnen ertoe leiden dat de mensen zichzelf ook herkennen. Omdat je vanuit begrip een opening vindt, en zegt: ‘ja het is heel moeilijk om een kind groot te brengen, zeker als je geen geld hebt.’ Dat maakt echt het verschil in het gesprek. De oorzaak van mishandeling, dat wat eronder ligt, dat zouden we aan een breder publiek moeten laten zien. De vraag hoe is het kind zover gekomen dat het zo kan zijn? Gesprekstechnieken goed beheersen helpt daar zeker bij.”

Meer weten over Systeemgerichte Motiverende Gesprekstechnieken weten of zelf een training volgen?

Voor meer informatie kan je de Jeugdbescherming Akademie bellen op 020 487 82 22 of e-mailen via jeugdbeschermingakademie@jbra.nl. Of kijk welke trainingen de Akademie op dit moment biedt.