Gepubliceerd op 19-05-20

Agressie tegen jeugdzorgprofessionals moet stoppen, Minister Dekker mee op huisbezoek

Op 18 mei ging minister Sander Dekker mee op huisbezoek met gezinsmanager Arjan (Jeugdbescherming) en trajectbegeleider Michelle (Spirit). Dit om te zien hoe de jeugdzorg ook tijdens deze crisis blijft zorgen dat kinderen thuis veilig opgroeien. Maar vooral ook om door te praten over de agressie waar jeugdzorgwerkers dagelijks mee te maken hebben, en het gevoel dat echte bescherming door de overheid, politie en organisaties op cruciale momenten uitblijft. Zijn we vandaag een stap verder gekomen?

“Als de rechter besluit om een kind onder toezicht te stellen, komen er bij de ouders veel emoties los. jeugdhulpverleners die in zo’n situatie hun werk doen, hebben dan ook geen gemakkelijke baan.” Dat schrijft minister Sander Dekker op zijn Instagram-account, na een middag meelopen.

De minister bezocht met Arjan en Michelle een vader in een gezin dat ze gezamenlijk vanuit Jeugdbescherming Regio Amsterdam en Spirit begeleiden. Met het huisbezoek kon de minister zien hoe Jeugdbeschermingswerk door moet gaan, ook in tijden van Corona, via videogesprekken, of, wanneer het nodig, is bij iemand thuis.

De aanleiding van het bezoek van de minister was minder fraai. Wie te maken krijgt met Jeugdbescherming heeft vaak complexe problemen op veel gebieden. Die zorgen voor onveiligheid van de kinderen. Soms is het zo erg dat heftig ingrijpen van een gezinsmanager in de gezinssituatie nodig is. Het werk van de gezinsmanager is dan ook geen gemakkelijke baan. Teveel en te vaak monden heftige emoties en boosheid uit in agressie en persoonlijke aanvallen op onze gezinsmanagers. Dat moet stoppen. Dat vindt ook de minister. Maar wie gaat er nu eindelijk voor die bescherming zorgen?

Het zijn goede ontwikkelingen dat de noodkreet in Den Haag wordt herkend. De minister: “Geweld tegen (jeugd)hulpverleners is onacceptabel. Ze staan in de frontlinie en verdienen onze bescherming. Daarom moeten aangiften van hen snel en serieus worden opgepakt. Ook maken we een stevige vuist tegen online bedreigingen. Met Facebook hebben we onlangs afspraken gemaakt om deze sneller te kunnen verwijderen.” Toch blijft het zo, dat veel publieke professionals meer en concretere steun zoeken dan er nu is.

Fatsoen laat zich moeilijk afdwingen. De invloed van een bewindspersoon is daarin natuurlijk beperkt. Maar je gezicht laten zien, zoals de minister gisteren deed, en je uitspreken, zoals Rob Jetten afgelopen maandag deed, is broodnodig. Jeugdzorgwerkers vragen om werkgevers, een overheid en een samenleving die zichtbaar haar uiterste best doen om haar professionals met een publieke taak zo goed mogelijk te beschermen. Dat begint met het gevoel van onveiligheid bij medewerkers serieus te nemen, te erkennen dat de onveiligheid ontoelaatbaar is en vervolgens uit te spreken dat we verantwoordelijkheid nemen om die beschermende taak op ons te nemen.

Na afloop van het gesprek namen we een podcast op met Arjan en Michelle. Daarin gaan ze dieper in op hun samenwerking, over wat ze verwachten van ministers en hun ambtenaren en over hun zorg dat het gat tussen de professional en de mensen achter het beleid te groot wordt. Is het dan allemaal kommer en kwel? Nee zeker niet. Het bezoek van de minister is een hart onder de riem en een gebaar dat we met zijn allen zien dat het werk voor jeugdbeschermers veiliger moet en kan. Nu nog de schouders eronder met elkaar en concreet resultaat boeken.

Benieuwd naar het interview? De podcast kun je via deze link beluisteren. Houd de websites van Jeugdbescherming en Spirit, en onze kanalen in de gaten voor meer nieuws over agressie tegen jeugdbeschermers.

Zie hier het pamflet dat we eerder publiceerden met voorwaarden om jeugdbeschermers beter te kunnen beschermen.

Bekijk hier de aflevering bij Pauw waar Arjan met een aantal collega’s te gast was.