Gepubliceerd op 12-11-15

10 november aftrap Platform Ieder kind veilig: let’s call it a tribe!

Iedereen jeugdbeschermer?

Jaarlijks worden 119.000 kinderen in ons land slachtoffer van kindermishandeling. Ze worden gepest, geslagen, misbruikt, uitgescholden of juist compleet genegeerd en weggedrukt. Sinds 2005 is het aantal kinderen dat slachtoffer is van mishandeling niet meer gestegen niet gedaald. Ook de grote transformatie van de jeugdzorg, waarin we echt alles anders willen gaan organiseren, lijkt daar tot op heden geen verandering in te brengen. Waarom lukt het ons toch niet om meer kinderen de hulp te bieden die we ze zouden moeten geven?

Op 10 november jl. deden we daarom met een groep van zestig ouders, jongeren, politici, jeugdzorginstellingen, professionals en radicale vernieuwers de aftrap van het Platform ‘Ieder kind veilig’. Dat Platform moet het debat over kinderen en de kansen die we ze als samenleving bieden om veilig op te groeien weer bovenaan de maatschappelijke agenda krijgen.

a Tribe

Zeer content waren we met de aftrap. Naast ingeplande bijdragen van Desiree van Doremalen (Ouderkracht voor ’t kind), Micha de Winter (Universiteit Utrecht), Kim van Solinge (Villa Pinedo) en initiators Sigrid van de Poel (bestuurder Jeugdbescherming Regio Amsterdam) en Randy van Dinter (Progres), waren er vooral ook spontane oproepen van een grote groep deelnemers, waaronder Jacqueline Gomes en Ranada van Kralingen.

Precies wat de organisatie van het Platform beoogde: een middag waarin iedereen zijn verhaal mocht doen, en waar mensen mochten uitspreken wat ze echt op het hart hadden. Maar ook mooi, dat in al die verhalen die ene boodschap steeds terugkwam: die 119.000 kinderen die nu jaarlijks in onveiligheid leven, dat accepteren we niet. Iedereen jeugdbeschermer! Let’s call it a tribe!

DSCN0509

Lees hier de speech van Sigrid van de Poel, bestuurder Jeugdbescherming Regio Amsterdam, die zij op persoonlijke titel deed.

Meedoen, meepraten, meedenken?

Ga naar de website van het Platform en vul in wat jij wilt zeggen! Ook via Twitter kun je je laten horen. Ga naar @doepraatdenkmee en/of gebruik #doemeepraatmeedenkmee.  Er is ook een Facebook pagina.

Doemeepraatmeedenkmee