Wil je echt wat tegen kindermishandeling doen, dan moet je je mensen trainen!
We mogen met alle trainers, deelnemers en organisatie van de Jeugdbescherming Akademie terug kijken op een succesvolle week tegen kindermishandeling. Met een heel team van mensen maakten we die week mogelijk dat honderden mensen gratis een workshop konden volgen over kennisthema’s die direct betrekking hebben op het voorkomen, herkennen en tegengaan van kindermishandeling.
Professionals rond het kind maken het verschil
Voor ons stond deze week, naast de 119.000 kinderen die jaarlijks slachtoffer zijn van kindermishandeling, de professional centraal. Want het zijn de leraren, artsen, docenten, wijkteams, maatschappelijk werkers en andere professionals die met kinderen werken. Zij moeten het verschil kunnen maken als kindermishandeling dreigt, of zich heeft voorgedaan. Trouw aan haar eigen principes konden we met de Akademie dan ook maar één statement maken: wie kindermishandeling tegen wil gaan, moet zijn mensen trainen. Het waren dan ook de professionals die in groten getale langskwamen om kennis te maken.
Een greep uit de reacties van deelnemers:
“We zijn teruggegaan naar de objectieve en subjectieve signalen van kindermishandeling. Wat in de onderbuik zit moet je verder onderzoeken, zodat het bespreekbaar wordt. En dat proberen om te zetten naar objectieve signalen. Ook in het gesprek met de ouders.”
– Laila Hajioui, trainer Jeugdbescherming van de workshop ‘Allemaal jeugdbeschermers’.
“Ik werk met mensen met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek. Ik dacht meteen: deze gesprekstechniek is goed voor omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. In de training spraken we over: hoe ga je dat op een simpele manier aan iemand stellen? Je merkt als hulpverlener snel dat dat heel ingewikkeld is, en dat je het gezin snel kan verliezen. Daar moet in het hele veld meer aandacht aan geschonken worden.”
– Deelnemer aan de workshop ‘systeemgerichte motiverende gesprekstechnieken’.
“Het voordeel van de ARIJ is, dat je risicotaxatie aantoonbaar meer doet op basis van feiten en je bent minder afhankelijk van de interpretatie van een medewerker. Dat is een mooie ontwikkeling.”
– Deelnemer aan de workshop ‘risicotaxatie’ (ARIJ).
“Het is zo belangrijk dat mensen zich er meer bewust van worden: vechtscheiding is kindermishandeling. En dat wordt nog te vaak niet zo gezien. Wij weten in ons werk dat zo is. Kinderen kunnen lang en blijvend last houden van vechtscheidingen, zeker als kinderen in een bepaalde fase zitten.”
– Deelnemer aan de workshop ‘Vechtscheidingen’.
Meer weten over de workshops of zelf een training volgen?
Voor meer informatie kan je de Jeugdbescherming Akademie bellen op 020 487 82 22 of e-mailen via jeugdbeschermingakademie@jbra.nl. Of kijk welke trainingen de Akademie op dit moment biedt.