Gepubliceerd op 11-04-17

Terugluisteren: Claire Vlug over verplichte anticonceptie voor kwetsbare vrouwen in Dit is de Dag

De media heeft aandacht voor het onderwerp verplichte anticonceptie voor kwetsbare vrouwen. Afgelopen zaterdag sprak onze bestuurder Claire Vlug al in WNL op Zaterdag hierover. Dinsdagavond 11 april ging zij in discussie met Carla Dik-Faber van de ChristenUnie in het NPO radio1 programma Dit is de dag.

Ook in dat gesprek stelde Claire Vlug dat de kern is dat veiligheid van het ongeboren kind voor gaat op het recht op ouderschap. Dat is een moeilijk, maar noodzakelijk ingrijpen. Ze benadrukt dat mensen redeneren vanuit het recht van een ouder, maar dat wij als jeugdbeschermers redeneren vanuit het recht van het (ongeboren) kind. Daarbij is en blijft het belangrijk om moeders (vaders) te begeleiden en zelf te laten kiezen voor (tijdelijk) verplichte anticonceptie, maar in die gevallen waarin dat niet lukt, moet ingrijpen via een kinderrechter mogelijk zijn. Luister hier de uitzending Dit is de Dag terug.

  Tijs van de Brink, presentator Dit is de Dag. (foto:npo.nl)

Meer weten over dit onderwerp?

  • Luister hier het radiointerview terug van Claire Vlug bij WNL op Zaterdag 8 april jl.
  • Lees het NRC-artikel van 10 april jl.
  • Of het voorstel  van de wethouder Jeugd, Hugo de Jonge, uit Rotterdam
  • Over bescherming van het ongeboren kind heeft bestuurder Sigrid van de Poel medio 2015 ook een opinieartikel geschreven dat in de Volkskrant is geplaatst.