Gepubliceerd op 12-05-17

Teledoc: ‘Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging’

Op maandag 15 mei, 20.25 uur zendt KRO-NCRV op NPO 2 de Teledoc ‘Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging’ uit. Een film van Rolf Orthel over de kinderen in gesloten inrichting Transferium Jeugdzorg.

(Logo: Teledoc/ NPO2)

De film zoekt naar antwoord op de vraag: hoe ervaren de kinderen hun problemen? Zo komt er inzicht wie zij zijn. Andere vragen zijn: hoe beleven zij het gedwongen verblijf? Waar verlangen ze naar? Hoe komt het dat sommigen zeggen: ik ben niks waard? De film laat ook zien hoe levendig de kinderen zijn, met al die prachtige in het rond vliegend energie. Hoe ze zich uiten in raps en rotzooien, in klieren en liefdesverklaringen of door samen muziek te maken.

Tenslotte zijn er die werkelijk moeilijke momenten: leren naar jezelf kijken en daarover praten tijdens de wekelijkse therapie. Kinderen met sores die door inzet van helpers en door hun eigen moed toch verder proberen te komen, met vallen en opstaan.

Deze documentaire is gedraaid in Transferium Jeugdzorg, een gesloten inrichting in Heerhugowaard. Het is geen film over falen en successen van Jeugdzorg; het gaat om de kinderen die daar terechtkomen. Dat gebeurt om de meest uiteenlopende redenen. Vanwege diefstal of inbraak, verslavingen of dealen, maar het zijn ook kinderen van uiteengevallen gezinnen, van veeleisende ouders of slachtoffers van loverboys. Of kinderen die een poging tot zelfmoord ondernamen. Allemaal hebben ze moeite hun draai te vinden, want er is te veel pijn, te veel teleurstelling.

(Bron: Transferium Jeugdzorg/ Parlan)