Gepubliceerd op 24-02-17

Symposium Jeugdbescherming Akademie over ‘Praten met en luisteren naar kinderen’

Onze Jeugdbescherming Akademie organiseert op maandagmiddag 10 april a.s. in het Cultuurcentrum Griffioen te Amstelveen een symposium over ´Praten met en luisteren naar kinderen´. Dr. Martine Delfos en Ganna van Bijleveld zijn sprekers op dit symposium.

Wij moeten meer aandacht hebben voor de communicatie met het kind. Dat vraagt nieuwe vaardigheden en het belangrijkste: een andere houding. Een houding die nodig is om het kind te laten ervaren dat het kind deskundig is over zichzelf. Een houding waarbij het kind zich veilig voelt waardoor hij of zij kan vertellen over zichzelf. Wil je zó leren luisteren dat kinderen zich begrepen voelen en jij begrijpt wat het kind bedoelt? Wil je zo’n houding ontwikkelen dat kinderen zich deskundig voelen over zichzelf en hierover graag willen vertellen? Kom dan naar het Symposium Praten met en luisteren naar kinderen.

Over praten en luisteren

Praten met het kind is contact maken, en durven het kind niet te begrijpen. Je moet ervan overtuigd zijn dat kinderen iets te vertellen hebben en dat ze het willen vertellen. Welke vragen stel je wel en niet? Hoe doe je dat? Kan het wel? En belast je ze daarmee niet teveel? Hoe ver ga je? Hoe blijf je uit de reddersrol? En als het kind dat nou niet wil? Wat als het kind niets loslaat? Praten en spelen tegelijk: mag dat? Hoe steun je het kind zonder de ouders af te vallen? Hoe open je een gesprek als je je zorgen maakt?

Luisteren naar het kind is niet eenvoudig. Wat zeggen kinderen nou echt, hoe interpreteer je dat? Past de opmerking bij de leeftijd? Zeggen jongens dingen op een andere manier dan meisjes? Hoe moet je rekening houden met de culturele achtergrond? Als kinderen die heel onveilig zijn zeggen bij hun ouders te willen blijven, hoe ga je daar dan mee om? Hoe moet je zo’n uitspraak wegen en wat zijn daar belangrijke factoren in?

Aanmelden

Ben je professional in de jeugdzorg en geïnteresseerd in dit onderwerp? Wees welkom op ons symposium. Inloop vanaf 13.30 uur, het programma is van 14.00 – 16.30 uur met aansluitend een borrel. Je kunt je aanmelden via akademie@jeugdbescherming.nl. Kosten € 85,00 per persoon (ter plekke te betalen via Pin) Voor vragen kan ook telefonisch contact worden opgenomen met Jeugdbescherming Akademie via 020 487 82 22.

Interessante website/artkelen met betrekking tot dit symposium