Gepubliceerd op 15-12-15

Alle OMOOCS nu live!

Op zoek naar maatschappelijke meerwaarde

Het werk van een ambtenaar moet waardevol zijn voor de maatschappij. Maar de vraag is: hoe zorg je als ambtenaar of het daadwerkelijk nut heeft? Het antwoord daarop krijg je in de online collegereeks Werken vanuit de bedoeling, die vanaf 23 november online vanaf 12.00 uur te zien is op omooc.nl.

In deze vijfdelige online collegereeks nemen we een kijkje op de werkvloer waar de zoektocht naar maatschappelijke meerwaarde er een is van medewerkers, die met vallen en opstaan en veel vertrouwen in zichzelf en elkaar, doorzetten. Zelfs als de omgeving even niet lijkt mee te willen bewegen.

College I: Wouter Hart

Wouter Hart vertelt over de betekenis van werken vanuit de bedoeling.
(Scroll verder naar beneden voor meer colleges)

College II: Erik Gerritsen

Erik Gerritsen deelt anekdotes over zijn tijd bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Hoe zit dat in gang zetten van de verandering er in de praktijk uit?

College III: Sigrid van de Poel

Sigrid van de Poel duikt dieper in de betekenis van de organisatieverandering. Wat betekent het om werkelijk aan de bedoeling te gaan werken? Wat betekent dit voor de medewerker en de organisatie, en wat vraagt dit aan leiderschap op ieder niveau?

College IV: Hein Dekker

Hein Dekker doet sinds een aantal jaren audits bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam en verstrekt de ISO-certificering. Hij gaat in op de vraag hoe je kwaliteit zichtbaar kunt maken.

College V: Barbara Regeer

Barbara Regeer volgt al jaren als onderzoeker de ontwikkeling van Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Ze gaat in op de vraag hoe je reflectie tot routine kan maken in de organisatie.

Omooc: werken aan de bedoeling

Jeugdbescherming Regio Amsterdam is in het verleden door maatschappij en media vaak bekritiseerd. Toch is ze in 2014 uitgeroepen tot ‘Beste overheidsorganisatie van het jaar’ en in 2015 heeft zij de internationale overheidsprijs European Public Sector Award gewonnen. Door het kind centraal te stellen, keerde Jeugdbescherming Regio Amsterdam terug naar de oorspronkelijke bedoeling van de organisatie. Het resultaat? De veiligheid en leefomstandigheden van kinderen verbeterden zichtbaar. Ook nam de tevredenheid van gezinnen en medewerkers fors toe terwijl de organisatie een besparing van zeker 20 miljoen euro wist te realiseren.

De omooc Werken vanuit de bedoeling bestaat uit vijf online colleges met daaraan gekoppeld een discussieplatform. Deze omooc maakt deel uit van een samenwerking tussen het A+O fonds Rijk en Vereniging voor OverheidsManagement en heeft als doel de professionele ruimte en het vakmanschap van uitvoerende ambtenaren te ontdekken en verdere invulling daar aan te geven.

Voor wie is het bestemd?

Wij nodigen nadrukkelijk uitvoerende ambtenaren werkzaam bij overheidsorganisaties als Belastingdienst, DJI, CJIB, RDW, Rijkswaterstaat, UWV, etc. uit om zich te registreren voor deze reeks. Na het volgen van de colleges ben je in staat de oorspronkelijke bedoeling van jouw organisatie te doorgronden en deze toe te passen op de uitvoering van jouw werkzaamheden en die van jouw collega’s op de werkvloer. Daarnaast zijn deze colleges ook leerzaam en informatief voor bestuurders, overheidsmanagers, en alle andere personen die geïnteresseerd zijn in het werken vanuit de bedoeling.

Ben je geïnteresseerd in de omooc Werken vanuit de bedoeling, meld je dan aan op www.omooc.nl. Vanaf 23 november aanstaande om 12.00 uur lanceren wij het eerste college. Hierin stelt Wouter Hart, auteur van Verdraaide organisaties in zijn college Werken aan waar het werkelijk om gaat dat de uitdagingen die op ons afkomen steeds complexer worden. Deze kun je niet aangaan met protocollen, regels en procedures op papier. Wat is er dan wel voor nodig?

Mis de daaropvolgende colleges niet! Daarin reiken onder andere Erik Gerritsen, secretaris-generaal bij het ministerie van VWS en Sigrid van de Poel, bestuurder bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam concrete tips en handvatten aan om te werken vanuit de bedoeling.

Over de initiatiefnemers

De omooc Werken vanuit de bedoeling wordt door het A+O fonds Rijk gefinancierd. In het A+O fonds Rijk werken de vakorganisaties FNV Overheid, AC Rijksvakbonden, CNV Overheid en het CMHF samen met de werkgever Rijk aan een betere arbeidsmarkt bij de rijksoverheid. De omooc Werken vanuit de bedoeling is een initiatief van het A+O fonds Rijk, Jeugdbescherming Regio Amsterdam, Vereniging van Gemeentesecretarissen, Vereniging voor OverheidsManagement en Public Cinema.

Over Omooc

Omoocs zijn videocolleges (circa 8 tot 12 minuten) die een verhaal vertellen op een frisse inspirerende manier. De naam omooc is een samentrekking van twee dingen. Ten eerste MOOC, afkorting voor Massive Online Open Course, een belangrijke ontwikkeling in het onderwijs. Ten tweede, de ‘o’ van overheid, want dat is waar de online colleges over gaan.

Omooc is een nieuwe manier van kennis delen in de publieke sector. Een course van omooc bestaat uit vijf of acht online videocolleges. Opgebouwd rond een actueel thema en gegeven door toonaangevende sprekers. De videocolleges kunnen via omooc.nl op elk moment bekeken worden, in je eigen tijd en tempo.