Gepubliceerd op 06-04-16

Margrite Kalverboer is nieuwe Kinderombudsman

Onze nieuwe Kinderombudsman is bekend: Margrite Kalverboer. De Tweede Kamer heeft haar dinsdag 5 april jl. gekozen uit twee kandidaten.  Naar verwachting zal de voorzitter van de Tweede Kamer Kalverboer binnenkort beëdigen waarna zij het ambt als Kinderombudsman kan vervullen. Wij wensen haar veel succes in haar nieuwe functie en zien de samenwerking met haar graag tegemoet.

Margrite Kalverboer (1960) is bijzonder hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Universiteit Groningen. Zij rondde de studies Nederlands Recht, Orthopedagogiek en de kunstacademie af en promoveerde in 1996 in de Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Naast haar werk als hoogleraar is zij voorzitter van het College van Beroep van de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen en lid van de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming.

Marc Dullaert was tot 1 april 2016 Nederlands eerste Kinderombudsman. De post kwam vrij, omdat de termijn van Marc Dullaert niet werd verlengd. Hij werd vijf jaar geleden de eerste ombudsman die speciaal opkomt voor de belangen van kinderen.

De Kinderombudsman controleert of de kinderrechten in Nederland worden nageleefd door de overheid, maar ook in het onderwijs, de kinderopvang, gezondheidszorg en de jeugdzorg. Ook is het de taak van de kinderombudsman het parlement en organisaties te adviseren en mensen bewust maken van de kinderrechten. Op die manier wordt de positie van kinderen en jongeren in Nederland verbeterd.

Lees meer over het werk van de Kinderombudsman op hun website. Bekijk hier haar introductie op Zapp Weekjournaal. Het item begint op 09.44 minuten.

(Bron: www.kinderombudsman.nl)