Gepubliceerd op 21-03-16

“Kennis is macht, kennis delen is kracht”

Jeugdbescherming was maandag 14 maart jl. met een stand vertegenwoordigd op het congres ‘Jeugd in onderzoek’ dat te ‘s Hertogenbosch werd gehouden. Onze collega’s Laila Hajioui, gezinsmanager en trainer Jeugdbescherming Akademie,  en Inge Busschers, onderzoeker, stonden met enkele collega’s op de informatiemarkt ter promotie van het uitgebreide trainingsaanbod van onze Akademie en om met de aanwezigen van gedachten te wisselen hoe met praktijkonderzoek continu de praktijk van Jeugdbescherming wordt onderzocht en versterkt.

Het centrale thema op het congres was ‘Het verbinden van kennis en praktijk voor een effectieve jeugdzorgpraktijk’. Er werden veel interessante voorbeelden gedeeld van hoe samen met kinderen, opvoeders en professionals goed onderzoek opgezet kan worden. Ook werd het delen van onderzoek en het gebruik van dynamische onderzoeksdesigns besproken en hoe je met onderzoek de praktijk kunt versterken.

Die vraag stellen wij ons bij Jeugdbescherming  met al het onderzoek dat we doen. De relevantie en opbrengst voor de praktijk ‘Ieder kind veilig’ moet altijd helder zijn. Voor ons inmiddels niet meer dan logisch, maar op het congres bleek dat veel onderzoekers en beleidsmakers dit nog vaak als een ‘aparte’ stap in het proces opnemen.

jeugdinonderzoeksite
(Bron foto: jeugdinonderzoek.nl)

Volg je een relevante opleiding en wil je onderzoek doen in de wereld van de jeugdzorg? Jeugdbescherming is geïnteresseerd in stagiair(e)s voor (wetenschappelijk) onderzoek. De nieuwe onderzoekstages starten in september dit jaar.