Gepubliceerd op 07-11-18

Jeugdbescherming op werkbezoek bij jeugdzorg Bonaire

Afgelopen week  gingen Sigrid van de Poel (bestuurder), Antonietta Perini (manager Akademie) en Irma Stroet (manager service centrum en projectleider) van Jeugdbescherming op werkbezoek bij Jeugdzorg & Gezinsvoogdij Caribisch Nederland (JGCN) op Bonaire.

Op de BES eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) is de veiligheid van kinderen lang niet altijd gewaarborgd. Daarom heeft Jeugdbescherming Regio Amsterdam van het Ministerie van VWS het verzoek gekregen te onderzoeken of er een samenwerking opgezet kan worden met JGCN.

Irma Stroet aan het woord over het werkbezoek.

Wat hebben jullie gedaan op Bonaire?
“Met het managementteam (met onder andere Jenny Pourier) en de staf is een nieuwe ‘bedoeling’ voor JGCN geformuleerd en zijn dossiers onderzocht. Net zoals we dit een aantal jaren geleden in Amsterdam hebben gedaan. Veel medewerkers zullen dat nog wel herinneren. Vervolgens is het gelukt om tot principes te komen voor de inrichting van de organisatie van JGCN.”

Zijn jullie ook nog op pad gegaan?
“Jazeker, na 2,5 dag hebben we op het eiland ketenpartners bezocht en uitgebreid gesproken, zoals de Reclassering, Veiligheidshuis, CJG, Politie, Voogdijraad, Forsa (jeugdzorginstelling), Mental Health Clinic en Rosa (meisjesopvang). Zo hebben we een indruk gekregen van de keten met en weten we waar kansen en uitdagingen liggen.”

Hoe reageerden de partners?
“Het is mooi om te zien dat we ook daar een drive zien om meer te gaan samenwerken in de keten, en we zien daardoor echt mogelijkheden om de veiligheid van kinderen nog beter aan te pakken.  Van het gesprek met de politie hadden we niet zulke hoge verwachtingen. Maar het werd een heel interessant gesprek en we hebben direct afspraken kunnen maken om te komen tot een gezamenlijke aanpak. Tijdens onze ontmoetingen hebben we ook mensen uitgenodigd bij ons langs te komen.

Hoe heb je de dagen zelf beleefd?
“Het waren intensieve en vruchtbare dagen. Het is een mooi eiland met een heerlijk klimaat en na een heerlijke maaltijd geitenvlees bij Maiky Snack zijn we moe maar voldaan weer in het vliegtuig naar Nederland gestapt. Het was een bijzondere ervaring om dit met z’n drieën te mogen doen.”

En wat is het vervolg?
“De samenwerking tussen JGCN en Jeugdbescherming wordt de komende maanden verder uitgewerkt. De verwachting is dat er in januari training gegeven gaat worden aan de ‘bouwgroep’. Een soort hoofdgroep voor Caribisch Nederland. Het Ministerie van VWS zal bij de activiteiten als sponsor optreden.”