Gepubliceerd op 08-09-16

Divorce Challenge van start om aantal vechtscheidingen terug te dringen

Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft woensdag 6 september jl.  de website www.divorcechallenge.nl gelanceerd: gebaseerd op een eerder voorstel van kamerlid J. Recourt om het aantal vechtscheidingen terug te dringen en de negatieve gevolgen voor kinderen te verminderen. Mensen worden uitgenodigd om via de website te komen met goede ideeën tegen vechtscheidingen.

sitedivorcechallengeScheiden: de wereld op zijn kop
(bron foto:www.divorcechallenge.nl).

 

 

 

 

De Challenge loopt tot en met 21 november 2016. De inzendingen worden daarna aan een expertpanel met onder andere de Kinderombudsvrouw, een mediator, een rechter en een hoogleraar familie- en jeugdrecht voorgelegd, en maakt een selectie uit de inzendingen om gezamenlijk met de bedenkers te kijken of voorstellen  elkaar kunnen versterken.

Kinderen in de knel

Ongeveer 35.000 kinderen per jaar krijgen te maken met een echtscheiding van hun ouders; 10 tot 15% daarvan is zo problematisch dat we spreken van een vechtscheiding. Kinderen komen hierdoor knel te zitten tussen beide ouders. Vechtscheidingen berokkenen grote schade aan de ontwikkeling van kinderen. Onderzoek wijst namelijk uit dat zij vaker problemen krijgen op school, meer crimineel gedrag vertonen, emotionele problemen ervaren, en  later vaker problemen ondervinden in hun eigen relaties.

Jeugdbescherming vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de gevolgen voor het kind bij vechtscheidingen. Het is een vorm van kindermishandeling.
Professionals die geïnteresseerd zijn in de methodiek die Jeugdbescherming toepast om deze strijd tussen ouders te doorbreken en voortaan gezamenlijk te laten optrekken om een veilige toekomst van hun kind(eren) te waarborgen, kunnen terecht bij onze  Jeugdbescherming Akademie. Zo biedt de Akademie een training aan en is een syllabus verkrijgbaar.