Gepubliceerd op 02-05-16

Boekpresentatie op 12 mei ‘Hoe de verzorgingsstaat verbouwd wordt’

Er komt een bijzonder boek aan, waar onze bestuurssecretaris Lobke van Rijn aan mee heeft gewerkt:  “Hoe de verzorgingsstaat verbouwd wordt. Kroniek van een verandering (Van Gennep)”. Het boek wordt op donderdagavond 12 mei in Spui 25 aan wethouder Arjan Vliegenthart (SP) van Amsterdam overhandigd, die erop zal reageren. Vliegenthart beheert de portefeuilles Werk, Inkomen en Participatie en Stadsdeel Nieuw-West.

COVR_TSS_VerzorgingsstaatVerbouwd_Ham_WEB

Voor het eerst maakt een keur aan wetenschappers en journalisten daarin de balans op van ruim een jaar decentralisaties. In 2015 begon een ingrijpende verbouwing van de verzorgingsstaat. Gemeenten werden verantwoordelijk voor de nieuwe jeugdwet, de participatiewet en de Wmo. Met forse veranderingen voor jongeren in de jeugdzorg, ouderen met zorg, werknemers van sociale werkplaatsen, mensen met een uitkering of degenen die een traplift of huishoudelijke zorg nodig hadden. Gemeenten moesten het daarbij ook nog eens met 20 procent minder budget doen. Wat merken de mensen van de nieuwe taken van de gemeenten? Hoe gaan professionals er mee om?

Onze collega Lobke van Rijn heeft haar bijdrage gebaseerd op de visie van onze bestuurder Claire Vlug en gezinsmanager (tegenwoordig gedragsdeskundige) Anne van Andel. De redactie van dit nieuwe jaarboek van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken werd gedaan door Albert Jan Kruiter, Femmianne Bredewold en Marcel Ham.