Gepubliceerd op 01-10-15

8th European Quality Conference: op weg naar Luxemburg

‘Geen erkenning zonder inhoud, geen inhoud zonder bedoeling’

Sigrid van de Poel, bestuurder, en Marc Dinkgreve, kennisambassadeur, vormden de bescheiden delegatie die gisteren richting Luxemburg vertrok om met andere Europese organisaties te discussiëren over de kwaliteit van de publieke sector. Een kans om internationaal kennis uit te wisselen met andere publieke organisaties die internationaal opvielen. Met dank aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dat ons hiervoor uitnodigde.

We zijn te gast bij het European Institute of Public Administration. De inzet voor deze twee dagen durende conferentie met de titel ‘8th European Quality Conference’: het vergroten van de capaciteit van de Europese publieke sector om de grote uitdagingen voor de toekomst tegemoet te treden. Wij zijn blij met de erkenning, maar de reden om in te gaan op de uitnodiging ligt dieper.

IMG_1398

Leren van feedback
Twee dagen praten over inhoud, en horen over opmerkelijke prestaties van publieke organisaties uit andere lidstaten. In een tjokvol dagprogramma presenteren de deelnemers hun ‘cases’ aan elkaar, om vervolgens uitgebreid te discussiëren: “waarom doen jullie wat jullie doen, en hoe leidt dat tot de resultaten die je hier presenteert?” Zulke meerdaagse conferenties waarin deelnemers echt de tijd nemen om aandachtig mee te kijken naar zorgvuldig voorbereide cases zijn spaarzaam, zeker in Europees verband. We grijpen die gelegenheid met beide handen aan. Het organiseren van hoogstaande feedback is immers een vereiste voor een gezonde organisatie.

Toch is er wat ons betreft nooit inhoud zonder de focus weer terug te brengen naar de bedoeling. Dit is een unieke kans om op een Europees podium te kunnen vertellen waar we het voor doen: Ieder kind veilig!. De lessen die we elke dag weer leren, de resultaten die we boeken en de fouten die we maken zijn de moeite waard om zo goed en eerlijk mogelijk te delen. Juist omwille van de veiligheid van alle kinderen in Europa.

Benieuwd naar wat we de komende maanden nog meer doen in Europa? Neem contact op met Marc Dinkgreve, kennisambassadeur van Jeugdbescherming.