Gepubliceerd op 20-11-15

Akademie tegen kindermishandeling: gratis training Vechtscheidingen

Week tegen kindermishandeling

“Het is bij ons niet de gewoonte dat we gesprekken doen met ouders en kinderen, maar ik heb wel ouders in mijn caseload zitten die er middenin zitten. Dit kan mij helpen om aan de hand van wat ik weet over gezinnen een afgewogen beslissing te nemen: waar zit dit gezin? Moet ik nog even aankijken, of moet bijsturen of stappen ondernemen?”
–   Deelnemer, medewerker jeugdhulpverlening

Elke dag publiceren we over de trainingen die de Jeugdbescherming Akademie deze week gratis verzorgt in het teken van de week tegen kindermishandeling. Donderdag in de Akademie: Vechtscheidingen.

Lees hieronder over de inhoud van de training, de reacties van deelnemers en hoe de training kan bijdragen aan jouw professionele bijdrage aan het terugdringen van het aantal kinderen (119.000) dat jaarlijks slachtoffer wordt van kindermishandeling. Jouw bijdrage doet ertoe!

Meer over de week tegen kindermishandeling? Kom in actie: lees hier wat je kunt doen!

Vechtscheidingen is gewoon een vorm van kindermishandeling

16.000 kinderen lijden jaarlijks ernstig onder de gevolgen van de echtscheiding van hun ouders. Getuige zijn van ruzies of geweld, opgezet worden tegen één van de ouders, of zelfs volledig het contact ontzegd worden, zijn slechts enkele voorbeelden van problemen waar kinderen blijvend schade aan kunnen ondervinden. Met andere woorden: er is sprake van actieve kindermishandeling wanneer kinderen opgroeien in een vechtscheidingssituatie.

De aanpak vechtscheidingen bij JBRA zorgt ervoor dat kinderen eerder veilig zijn. Tijdens de workshop stonden we eerst stil bij de ontwikkeling van de aanpak. Vervolgens konden de deelnemers oefenen met een aantal werkzame bestanddelen uit deze aanpak.

Terugblik op de training

Twee deelnemers van de training reflecteerden met ons op de training. Beiden zijn jarenlang werkzaam in de jeugdhulpverlening.

“We hebben de escalatieladder gedaan en dossieranalyse. Daar hebben we voor gekozen. Dat is gewoon heel werkbaar. Je komt er vooral achter wat jet niet weet. Was leuk om in te schatten wat voor situatie dat in te schatten.

“De theorie is heel leuk, maar ik heb vooral veel aan de hulpmiddelen. Ik ben nogal van samen met de klant werken, en de instrumenten uit de training kun je samen met de klant bekijken. Daarom was de training iets waarvan ik gelijk dacht: dat is bruikbaar!”

Beide deelnemers zijn duidelijk over het belang om vechtscheidingen meer onder de aandacht te brengen in de samenleving. En vooral in gesprek met de ouders. Want vechtscheidingen en kindermishandeling worden lang niet altijd met elkaar in verband gebracht. Onterecht.

“Het is zo belangrijk dat mensen zich er meer bewust van worden: vechtscheiding is kindermishandeling. En dat wordt nog te vaak niet zo gezien. Wij weten in ons werk dat zo is. Kinderen kunnen lang en blijvend last houden van vechtscheidingen, zeker als kinderen in een bepaalde fase zitten.”

Maar draagt deze training dan ook bij in dit bewustwordingsproces?

“Ik koos zelf voor deze workshop. Vechtscheidingen is voor mij niet echt bekend terrein. En dat geldt voor meer professionals. Het werkt altijd zo bij workshops, ik ben er niet kant en klaar geschoold in, maar door dit te bezoeken, en er wat meer over na te denken kan ik daar beter mee omgaan. Daarin zit de meerwaarde van deze workshops voor kinderen. Dat helpen om kennis te vergroten. En als ik meer weten, weet ik nu, dan kan ik gewoon hierheen om me bij te spijkeren.”

Meer weten over Vechtscheidingen of zelf een training volgen?

Voor meer informatie kan je de Jeugdbescherming Akademie bellen op 020 487 82 22 of e-mailen via jeugdbeschermingakademie@jbra.nl. Of kijk welke trainingen de Akademie op dit moment biedt.